De kijkhoek van een bewakingscamera wordt bepaald door meerdere factoren. Voor het grootste deel wordt de kijkhoek bepaald door de lens. Er zijn verschillende lezen. Namelijk: de vaste lens en de variabele lens. Om de juiste kijkhoek te bepalen, moet je jezelf dus eerst afvragen wat voor type lens je nodig hebt.

 

De vaste lens

De belangrijkste eigenschap van deze lens, is dat de lens niet instelbaar is. De kijkhoek is niet te veranderen. Gewoonlijk is de kijkhoek van een vaste lens ongeveer 90 graden.

De variabele lens

De variabele lens is achteraf wel te verdraaien. De lens is in staat om in en uit te zoomen. Deze lens heeft een kijkhoek van ongeveer 104 tot 67 graden

Beeldsensor

Naast de lens van de camera, is ook de beeldsensor medebepalend voor de kijkhoek. Ook beeldsensoren zijn er in verschillende inches.

Ter voorbeeld: Bij een 3.6 mm lens heeft een beeldsensor van 1.3 inch een hoek van ongeveer 95 graden. Een beeldsensor van 1.4 inch heeft een kijkhoek van ongeveer 78 graden enzovoorts.

Een handige kijkhoek

Een bewakingscamera met een variabele lens is meestal een goede optie. De kijkhoek  en scherpte punt kan namelijk heel nauwkeurig worden bepaald. Een ander voordeel is dat je een soort 2 in 1 lens hebt. Een variabele lens kan ook op het bereik van een vaste lens ingesteld worden. Andersom is niet mogelijk.